Aperol spritz kokteilis – gėrimas jūsų vakarėliams
Ant upės kranto švenčiate išleistuves, namuose vakarojate su draugais, ketinate priimti ypatingą svečią – visoms šioms situacijoms gali prireikti gero alkoholinio kokteilio, kuris tiks po valgio ir paįvairins meniu. Šiam tikslui puikiai tinka itališkas vyno kokteilis, kuris vadinamas Aperol spritz.
Kas slepiasi po Aperol spritz pavadinimu
Aperol spritz kokteilis paprastai patiekiamas kaip aperityvas, t. y. prieš maistą. Bent jau tokia tradicija egzistuoja Šiaurės Rytų Italijoje. Pagrindiniai kokteilio ingredientai: baltasis itališkas vynas Prosecco, karčioji itališka trauktinė Aperol ir gazuotas vanduo. Austrijoje arba Vengrijoje kokteilis kartais vadinamas Spritzer (nuo žodžio „putojantis“), likusiame pasaulyje šį kokteilį kartais dar vadina Spritz veneziano arba tiesiog Spritz. Egzistuoja labai panašus kokteilis, pavadinimu Spritz al campari, kurio sudėtyje Aperol trauktinę pakeičia itališkas likeris kamparis. Aperol spritz kokteilio populiarumo viršūne galime laikyti 2018 metus. Tuomet portalas „Drinks International“ paskelbė šį kokteilį devintuoju geriausiai parduodamu kokteiliu pasaulyje.
Spalvinga kokteilio istorija
Spritz kokteilio receptas gimė tuomet, kai Italijos Veneto regione dominavo Habsburgai, taigi Lombardijos-Veneto karalystės gyvavimo laikotarpiu. Kariai, bet taip pat ir įvairūs pirkliai, diplomatai ar kiti Habsburgų imperijos piliečiai mėgo vietinėse užeigose gerti vietinį vyną, tačiau būtent Veneto gėrimai jiems atrodė kiek per stiprūs. Jie prašydavo į vynus įpilti šlakelį vandens, kad jie būtų kiek švelnesni. Pirmasis Spritz kokteilis buvo putojančio baltojo vyno, raudonojo vyno ir vandens mišinys. Šiandien kokteiliui naudojama trauktinė Aperol sukurta 1919 metais Padujoje, tačiau ingredientu kokteilyje Aperol spritz ji veikiausiai tapo tik XX amžiaus viduryje.
2003 metais Aperol prekės ženklą įsisavino italų kompanija „Campari Group“, todėl Aperol spritz tampa kiek žinomesniu kokteiliu ir yra vis dažniau geriamas įvairiuose vakarėliuose. 2011 metais pasirodžiusioje Aperol spritz kokteilio versijoje alkoholis sudarė tik 8 procentus sudėties. Prekybininkai skatino pirkėjus mėgautis šiuo gėrimu paskaninat jį skiltele apelsino ir pridedant ledukų. 2012 metų birželio 19 dieną kokteilis Aperol spritz pateko į Pasaulio Gineso rekordų sąrašą, nes net 2600 žmonės, susirinkę Venecijoje, Švento Marko aikštėje, pakėlė šio kokteilio taurę. 2019 metais spaudoje pasirodė pranešimai apie minimą kokteilio Aperol spritz gyvavimo šimtmetį.
Kaip gaminamas Aperol spritz
Per ilgą egzistavimo laikotarpį kokteilis Aperol spritz į savo sudėtį spėjo priimti įvairių papildomų ingredientų. Kartais tai įvairūs likeriai, pavyzdžiui, likeris Select, kartais net tokie gėrimai kaip Kinų martinis. Kai kuriuose kokteilio receptuose vietoje apelsino naudojama alyvuogė arba citrinos griežinėlis. Aperol trauktinė yra gaminama iš gencijono, rabarbarų ir chininmedžio žievės. Aperol kokteiliui suteikia ryškią oranžinę spalvą ir galbūt tai yra viena iš priežasčių, kodėl kokteilis taip mėgstamas gerti vasarą.
Norite pasigaminti Aperol spritz namuose? Štai vienas iš galimų receptų.
Ingredientai:
-
4 ar daugiau ledo kubelių;
-
60 mililitrų Prosecco;
-
šlakelis gazuoto vandens;
-
50 mililitrų Aperol;
-
griežinėlis apelsino.
Į vyno taurę sudėkite ledo kubelius, įpilkite Prosecco vyną ir gazuotą vandenį, užpilkite kokteilį Aperol trauktine, įdėkite apelsino griežinėlį. Skanaus!